November - December 2018
Ingver, dragocena korenina
Znan je predvsem po svojem pikantnem okusu, ima pa tudi številne presenetljive zdravilne lastnosti
Okus ingverja je edinstven in razdraži naše brbončice, z njim pa jedi postanejo lažje prebavljive. Na Vzhodu ga v kuhinji uporabljajo že stoletja, pri nas pa zaradi svojih pozitivnih lastnosti postaja vedno bolj priljubljen šele v zadnjem času. Na tržnicah in v trgovinah že vsak prepozna značilno korenino s svetlo rjavim olupkom.
Ingver prodajajo tudi narezan na koščke ali konzerviran, posušen ali v prahu.
Čeprav ga vedno več Evropejcev uporablja v kuhinji, še vedno le redki poznajo njegove izjemne zdravilne lastnosti: ne le da pomaga prebavi in odpravlja slabost, ampak tudi uravnava raven sladkorja v krvi, prečiščuje organizem, blaži vnetja, bolečine in spodbuja krvni obtok. Vsebuje številne aktivne učinkovine z antioksidativnimi, spodbujevalnimi in razstrupljevalnimi lastnostmi. Po tradicionalni kitajski medicini »segreje« organizem, zato je koristen za zdravljenje obolenj, ki jih povzroča podhladitev. Poleg tega pospešuje »kurjenje« maščob.
Zato je dragocen za vse, ki si želijo shujšati: pospeši presnovo, pogasi živčno lakoto in blaži željo po sladkem. Ne smemo pozabiti, da se lahko uporablja tudi v kozmetične namene: prečisti in gladi kožo, zmanjšuje napihnjenost in celulit. V tej številki boste našli napotke, kako to dragoceno korenino kar najbolje uporabiti za zdravje in lepoto ter v kuhinji pri pripravi jedi.
Za nakup preteklih številk pišite na: narocnine@zakladnicazdravja.si, pokličite 01 230 65 30.
Ingver, dragocena korenina
Znan je predvsem po svojem pikantnem okusu, ima pa tudi številne presenetljive zdravilne lastnosti
Okus ingverja je edinstven in razdraži naše brbončice, z njim pa jedi postanejo lažje prebavljive. Na Vzhodu ga v kuhinji uporabljajo že stoletja, pri nas pa zaradi svojih pozitivnih lastnosti postaja vedno bolj priljubljen šele v zadnjem času. Na tržnicah in v trgovinah že vsak prepozna značilno korenino s svetlo rjavim olupkom.
Ingver prodajajo tudi narezan na koščke ali konzerviran, posušen ali v prahu.
Čeprav ga vedno več Evropejcev uporablja v kuhinji, še vedno le redki poznajo njegove izjemne zdravilne lastnosti: ne le da pomaga prebavi in odpravlja slabost, ampak tudi uravnava raven sladkorja v krvi, prečiščuje organizem, blaži vnetja, bolečine in spodbuja krvni obtok. Vsebuje številne aktivne učinkovine z antioksidativnimi, spodbujevalnimi in razstrupljevalnimi lastnostmi. Po tradicionalni kitajski medicini »segreje« organizem, zato je koristen za zdravljenje obolenj, ki jih povzroča podhladitev. Poleg tega pospešuje »kurjenje« maščob.
Zato je dragocen za vse, ki si želijo shujšati: pospeši presnovo, pogasi živčno lakoto in blaži željo po sladkem. Ne smemo pozabiti, da se lahko uporablja tudi v kozmetične namene: prečisti in gladi kožo, zmanjšuje napihnjenost in celulit. V tej številki boste našli napotke, kako to dragoceno korenino kar najbolje uporabiti za zdravje in lepoto ter v kuhinji pri pripravi jedi.